niedziela, 6 grudnia 2009

Mała fabryka świątecznych kartek :)

Na początek rezultaty pracy mojego sobotniego popołudnia :)


Podaję przepis na pralinki z poprzedniego posta:

Toffi kawowo - kokosowe

Składniki:
75 g zimnego masła

2 łyżki rozpuszczalnej kawy

100 g cukru
100 g jasnego miodu (np. akacjowego)
100 g wiórków kokosowych

olej słonecznikowy do formy


Masło drobno pokroić i odstawić do zamrażarki. Kawę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Cukier i miód skarmelizować na jasnobrązowo, mieszając. Garnek zdjąć z ognia i stopniowo dodawać płatki masła. Następnie wymieszać z kawą i wiórkami kokosowymi.
Formę (ok. 10 x 15 cm) wysmarować olejem. Przełożyć masę i przez noc chłodzić w lodówce, by stwardniała. Pokroić na kostki wielkości 2 x 2 cm.
Czas przygotowania ok. 20 minut.

Ja dałam jedną łyżkę rozpuszczalnej kawy, myślę Agnieszko, że spokojnie można z niej w ogóle zrezygnować. Niestety nie mam pomysłu czym można by było ją zastąpić. Po pokrojeniu masy pralinkowej, dodatkowo obtoczyłam pralinki w wiórkach kokosowych. Życzę smacznego :)

1 komentarz:

  1. Aniu karteczki są prześliczne i bardzo dziękuję za przepis :), na pewno skorzystam ale trochę zmodyfikuje, bo będą bez kawy i zamiast masła dam margarynę, nie przepadam za masłem i jego posmakiem w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń