Na początek rezultaty pracy mojego sobotniego popołudnia :)
Podaję przepis na pralinki z poprzedniego posta:
Toffi kawowo - kokosowe
Składniki:
75 g zimnego masła
2 łyżki rozpuszczalnej kawy
100 g cukru 100 g jasnego miodu (np. akacjowego)
100 g wiórków kokosowych
olej słonecznikowy do formy
Masło drobno pokroić i odstawić do zamrażarki. Kawę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Cukier i miód skarmelizować na jasnobrązowo, mieszając. Garnek zdjąć z ognia i stopniowo dodawać płatki masła. Następnie wymieszać z kawą i wiórkami kokosowymi.
Formę (ok. 10 x 15 cm) wysmarować olejem. Przełożyć masę i przez noc chłodzić w lodówce, by stwardniała. Pokroić na kostki wielkości 2 x 2 cm.
Czas przygotowania ok. 20 minut.
Ja dałam jedną łyżkę rozpuszczalnej kawy, myślę Agnieszko, że spokojnie można z niej w ogóle zrezygnować. Niestety nie mam pomysłu czym można by było ją zastąpić. Po pokrojeniu masy pralinkowej, dodatkowo obtoczyłam pralinki w wiórkach kokosowych. Życzę smacznego :)
Aniu karteczki są prześliczne i bardzo dziękuję za przepis :), na pewno skorzystam ale trochę zmodyfikuje, bo będą bez kawy i zamiast masła dam margarynę, nie przepadam za masłem i jego posmakiem w wypiekach :)
OdpowiedzUsuń